Viinamäki: Sukunimi-info

Viinamäki

Tietoja sukunimestä Viinamäki

Viinamäki on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko yleinen. Noin joka 8 000:s suomalainen on nimeltään Viinamäki.

Viinamäkien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 669 max

v. 1985 635

v. 2014 682

v. 2016 687

v. 2018 679

v. 2020 683

v. 2022 688

v. 2023 681

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Viinamäki on sijalla 1 250. Sijoitus listalla on hiukan pudonnut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 1 236.

Vuosina 1955–1970 kuolleiden Viinamäki-nimisten miesten keskimääräinen kuolinikä oli 50 vuotta. He kuolivat noin yhdeksän vuotta muita miehiä aiemmin. Suvun naisten keskimääräinen kuolinikä oli 71 vuotta. He elivät noin neljä vuotta muita naisia vanhemmiksi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Viinamäki on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Viinamäki on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Viinamäki ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 163 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Viinamäkiä on 681.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1886–1925

Viinamäkiä tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 58 Viinamäen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Viinamäkien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Lappajärvi (7 henkeä), Kankaanpää (6) sekä Alajärvi (5). Valtaosa asui Pohjanmaalla ja Satakunnassa.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Viinamäki, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 30.

Asuinpaikat 1955–1970 kuolleilla

Kuolleet
1955–1970

Vuosina 1955–1970 kuolleet Viinamäet asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 81 Viinamäen kotipaikka kuolinhetkellä. Näiden Viinamäkien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Ii (7 vainajaa), Lappajärvi (6) sekä Jalasjärvi (5). Valtaosa asui kuollessaan Pohjanmaalla ja Satakunnassa.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla. Ainakin kolmen vainajan kotipaikka on jäänyt selvittämättä.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa viisi Viinamäkeä. Kuolleet kuuluivat punaisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yhdeksän Viinamäkeä. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1941
Yritykset
perust. –2020

Sana Viinamäki esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Viinamäki

Viinamäki
(paikannimi)
Viinamäki Karjalassa
(karttanimi)

Viinamäki on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 120 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; pelto/niitty sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Viinamäki esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 5 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Viinamäki jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Viinamäki esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Viinamäenkatu, Viinamäenkuja, Viinamäentie, Viinamäki, Viinamäkigatan, Viinamäkivägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Viinamäet ulkomailla

Ruotsissa Viinamäki oli 43 ihmisen sukunimi vuonna 2022.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Вийнамяки ("Vijnamjaki") tarkoittaa nimeä Viinamäki. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Vīnameki.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Wijnamäkj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Viinamäki olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Viinamaki tai Viinamaeki, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Viia Viinamäki.

Samankaltaisia nimiä kuin Viinamäki

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Viinamäki, Finland.

©Tuomas Salste