Viinanen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Viinanen

Viinanen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Viinasten määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 613 max

v. 1985 525

v. 2014 493

v. 2015 495

v. 2016 487

v. 2017 486

v. 2018 482

v. 2019 479

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Viinanen on sijalla 1 801.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Viinanen on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Viinanen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Viinanen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 27 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Viinasia on 479.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1931

Viinasia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 62 Viinasen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Viinasten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Parikkala (21 henkeä), Simpele (6) sekä Helsinki (3). Valtaosa asui Hämeessä ja Itä-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Viinanen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 34.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Viinanen

Viinanen (paikannimi)Viinanen (karttanimi)

Viinanen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on talo.

Nyky-Suomen lisäksi Viinanen esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Viinanen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Viinanen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Viinasenkatu. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Viinaset ulkomailla

Ruotsissa Viinanen oli 23 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tanskassa Viinanen on ollut 8 ihmisen sukunimi vuonna 2016.

Viinaset Pohjoismaissa

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Вийнанен ("Vijnanen") tarkoittaa nimeä Viinanen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Vīnanens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Wijnain on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Viinanen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Viia Viinanen.

Samankaltaisia nimiä kuin Viinanen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Viinanen, Finland.

©Tuomas Salste