Viitaniemi: Sukunimi-info

Viitaniemi

Tietoja sukunimestä Viitaniemi

Viitaniemi on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko yleinen. Noin joka 9 000:s suomalainen on nimeltään Viitaniemi.

Viitaniemien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 662 max

v. 1985 665

v. 2014 685

v. 2016 681

v. 2018 671

v. 2020 656

v. 2022 647

v. 2023 642

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Viitaniemi on sijalla 1 322. Sijoitus listalla on hiukan pudonnut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 1 245.

Vuosina 1955–1970 kuolleiden Viitaniemi-nimisten miesten keskimääräinen kuolinikä oli 63 vuotta. He elivät noin neljä vuotta muita miehiä pidempään. Suvun naisten keskimääräinen kuolinikä oli 71 vuotta. Hekin elivät noin neljä vuotta muita naisia vanhemmiksi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Viitaniemi on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Viitaniemi on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Viitaniemi ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 68 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Viitaniemiä on 642.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1886–1935

Viitaniemiä tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 58 Viitaniemen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Viitaniemien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Tampere (9 henkeä), Ikaalisten maalaiskunta (5) sekä Helsinki (4). Valtaosa asui Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Viitaniemi, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 29.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Asuinpaikat 1955–1970 kuolleilla

Kuolleet
1955–1970

Vuosina 1955–1970 kuolleet Viitaniemet asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 68 Viitaniemen kotipaikka kuolinhetkellä. Näiden Viitaniemien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Tampere (8 vainajaa), Ikaalisten maalaiskunta (7) sekä Turku (6). Valtaosa asui kuollessaan Länsi-Suomessa.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla. Ainakin kuuden vainajan kotipaikka on jäänyt selvittämättä.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa neljä Viitaniemeä. Kuolleista 3 kuului punaisiin ja 1 tuntemattomaan osapuoleen.

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi viisi Viitaniemeä. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1926–1942
Yritykset
perust. –2015

Sana Viitaniemi esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Viitaniemi

Viitaniemi
(paikannimi)
Viitaniemi Karjalassa
(karttanimi)

Viitaniemi on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 107 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; niemi; pelto/niitty sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Viitaniemi esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Viitaniemi jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Viitaniemi esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Viitaniemen metsätie, Viitaniemen Nurmisaari, Viitaniemenpolku, Viitaniementanhua, Viitaniementie, Viitaniemi. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Viitaniemet ulkomailla

Ruotsissa Viitaniemi oli 7 ihmisen sukunimi vuonna 2022.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Вийтаниеми ("Vijtanijemi") tarkoittaa nimeä Viitaniemi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Vītaniemi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Wijtaniemj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Viitaniemi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Viia Viitaniemi.

Samankaltaisia nimiä kuin Viitaniemi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Viitaniemi, Finland.

©Tuomas Salste