Villamo: Sukunimi-info

Villamo

Tietoja sukunimestä Villamo

Villamo on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Villamo-nimisten määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 55 max

v. 2015 38

v. 2018 37

v. 2020 38

v. 2022 38

v. 2023 36

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2015–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Villamo on sijalla 14 558. Sijoitus listalla on pudonnut selvästi vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 9 347. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Villamo ei ole. Noin joka seitsemännellä suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Villamo on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Villamo on suojattu 1945 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Nimestä on olemassa myös W:llinen muoto Willamo. Tavallisesti on kyse saman nimen wanhasta kirjoitusasusta, joka on säilynyt. Suomen ja myös ruotsin kielessä käytettiin aiemmin yleisesti W:tä tavallisen V:n merkkinä. Erilaiset kirjoitusasut ovat vakiintuneet eri sukujen tai sukuhaarojen käyttöön.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958

Villamo-nimisiä tiedetään asuneen ainakin oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa viiden Villamon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Paikannimi Villamo

Villamo (paikannimi)Katuosoitteissa

Villamo on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 4 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; pelto/niitty sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Villamo jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Villamo esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Villamonkatu, Villamontie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Villamot ulkomailla

Ruotsissa Villamo oli 27 ihmisen sukunimi vuonna 2022.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Вилламо tarkoittaa nimeä Villamo. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Willamå on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Villamo olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Villa Villamo tai Ville Villamo.

Samankaltaisia nimiä kuin Villamo

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Villamo, Finland.

©Tuomas Salste