Vilppu: Sukunimi-info

Vilppu

Tietoja sukunimestä Vilppu

Vilppu on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Vilppujen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 59 max

v. 1985 54

v. 2014 60

v. 2015 60

v. 2016 60

v. 2017 58

v. 2018 59

v. 2019 59

v. 2020 61

v. 2021 62

v. 2022 60

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2022 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Vilppu on sijalla 9 897. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka kuudennella suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1894–1916

Vilppuja tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa kahdeksan Vilpun asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Vilppu, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla kuusi.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Vilppu. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1900–1923
Yritykset
perust. 1952–2015

Sana Vilppu esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Vilppu

Vilppu
(paikannimi)
Vilppu Karjalassa
(karttanimi)

Vilppu on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 9 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on maastokohde, pelto/niitty sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Vilppu esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Vilppu jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Vilppu esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Vilpunkatu, Vilpunkuja, Vilpunpohja, Vilpunrinne, Vilpuntie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Vilppu

Vilppu on myös miehen etunimi. Vuonna 2022 Vilppu oli yhtenä etunimenä 489 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 6 000:s mies oli etunimeltään Vilppu. Juuri etunimenä Vilppu onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 60 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten ensimmäisenä etunimenä (361 henkeä). Toisena tai kolmantena etunimenä se on harvinaisempi (128).

Vilput ulkomailla

Ruotsissa Vilppu oli 8 ihmisen sukunimi vuonna 2020.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Вильппу tarkoittaa nimeä Vilppu. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Vilpu.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Wilpu on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Vilppu olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Vili Vilppu tai Vilja Vilppu.

Vilppu tunnetaan myös koirien sekä kissojen nimenä.

Samankaltaisia nimiä kuin Vilppu

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Vilppu, Finland.

©Tuomas Salste