Vuorela: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Vuorela

Vuorela on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleinen. Noin joka 2 400:s suomalainen on nimeltään Vuorela.

Vuoreloiden lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 2 281 max

v. 1985 2 202

v. 2014 2 370

v. 2015 2 367

v. 2016 2 366

v. 2017 2 367

v. 2018 2 347

v. 2019 2 337

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Vuorela on sijalla 349.

Nimestä on olemassa myös W:llinen muoto Wuorela. Tavallisesti on kyse saman nimen wanhasta kirjoitusasusta, joka on säilynyt. Suomen ja myös ruotsin kielessä käytettiin aiemmin yleisesti W:tä tavallisen V:n merkkinä. Erilaiset kirjoitusasut ovat vakiintuneet eri sukujen tai sukuhaarojen käyttöön.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Vuorela on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Vuorela on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Vuorela ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 140 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Vuoreloita on 2 337.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1929

Vuoreloita tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 215 Vuorelan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Vuoreloiden yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Helsinki (17 henkeä), Jalasjärvi (8), Tampere (6) sekä Turku (6). Valtaosa asui Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Vuorela, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 123.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1921–1944
Yritykset
perust. –2018

Sana Vuorela tai Vuorelan esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Vuorela

Vuorela (paikannimi)Vuorela (karttanimi)

Vuorela on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 434 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on asutuskohde; kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; pelto/niitty sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Vuorela esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 12 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Vuorela jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Vuorela esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Einari Vuorelan kuja, Einari Vuorelan tie, Haapasalo Vuorelankuja, Vuorela, Vuorelankatu, Vuorelankuja, Vuorelankulma, Vuorelanraitti, Vuorelanrinne, Vuorelantie, Vuorelavägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Vuorelat ulkomailla

Ruotsissa Vuorela oli 64 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 9 henkeä, joiden sukunimi oli VUORELA.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Вуорела tarkoittaa nimeä Vuorela. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Woorela on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Vuorela olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Vuokko Vuorela.

Samankaltaisia nimiä kuin Vuorela

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Vuorela, Finland.

©Tuomas Salste