Waltari: Sukunimi-info

Waltari

Tietoja sukunimestä Waltari

Waltari on Suomessa esiintyvä sukunimi.

Waltarien määrä on noussut. Lukumäärä eri vuosina:

v. 2014 121

v. 2016 126

v. 2018 129

v. 2020 134

v. 2022 138

v. 2023 139

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Waltari on sijalla 5 155.

Waltari on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Waltari on suojattu 1934 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Nimi alkaa komealla kaksois-W:llä. Siitä on olemassa myös tavallisella V:llä kirjoitettava muoto Valtari. W-muodossa on tavallisesti kyse saman nimen wanhasta kirjoitusasusta, joka on säilynyt. Suomen ja myös ruotsin kielessä käytettiin aiemmin yleisesti W:tä tawallisen V:n merkkinä. Erilaiset kirjoitusasut ovat vakiintuneet eri sukujen tai sukuhaarojen käyttöön.

Asuinpaikat

Kuolleet
1955–1967

Vuosina 1955–1967 kuolleet Waltarit asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on kuuden Waltarin kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa yksi Waltari. Hän kuului punaisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 ei tiettävästi kaatunut ainoatakaan puolustusvoimain palveluksessa ollutta Waltaria. Mahdolliset siviiliuhrit ovat asia erikseen.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1898–1927
Yritykset
perust. –2007

Sana Waltari esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Waltari osoitteissa

Katuosoitteissa

Sana Waltari esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Mika Waltarin katu, Mika Waltaris gata, Waltarinkuja. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Waltarit ulkomailla

Ruotsissa Waltari oli 62 ihmisen sukunimi vuonna 2022.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Валтари ("Valtari") tarkoittaa nimeä Waltari. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Valtari.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Waldarj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Waltari olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Walter Waltari.

Samankaltaisia nimiä kuin Waltari

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Waltari, Finland.

©Tuomas Salste