Wiitala: Sukunimi-info

Wiitala

Tietoja sukunimestä Wiitala

Wiitala on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Wiitaloiden lukumäärä eri vuosina:

v. 2015 26

v. 2018 27

v. 2020 28

v. 2022 31

v. 2023 32

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Wiitala on sijalla 15 874. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Wiitala ei ole. Noin joka seitsemännellä suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Wiitaloiden enemmistö on naisia. Vuonna 2023 naisten osuus tämän sukunimen kantajista oli 66 %.

Wiitala on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Wiitala on suojattu 1930 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Nimi alkaa komealla kaksois-W:llä. Siitä on olemassa myös tavallisella V:llä kirjoitettava muoto Viitala. W-muodossa on tavallisesti kyse saman nimen wanhasta kirjoitusasusta, joka on säilynyt. Suomen ja myös ruotsin kielessä käytettiin aiemmin yleisesti W:tä tawallisen V:n merkkinä. Erilaiset kirjoitusasut ovat vakiintuneet eri sukujen tai sukuhaarojen käyttöön.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa kolme Wiitalaa. Kuolleista 2 kuului punaisiin ja 1 valkoisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 ei tiettävästi kaatunut ainoatakaan puolustusvoimain palveluksessa ollutta Wiitalaa. Mahdolliset siviiliuhrit ovat asia erikseen.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1910–1918
Yritykset
perust. –1998

Sana Wiitala esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Wiitalat ulkomailla

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 383 henkeä, joiden sukunimi oli WIITALA. Nimi on siellä etupäässä valkoihoisten sukunimi.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Вийтала ("Vijtala") tarkoittaa nimeä Wiitala. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Vītala.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Wiivi Wiitala.

Samankaltaisia nimiä kuin Wiitala

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Wiitala, Finland.

©Tuomas Salste