Ylikoski: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Ylikoski

Ylikoski on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme melko yleinen. Noin joka 6 000:s suomalainen on Ylikoski.

Ylikoskien määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 603 max

v. 1985 673

v. 2014 939

v. 2015 942

v. 2016 945

v. 2017 948

v. 2018 955

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2018 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Ylikoski on noin sijalla 900.

Nimestä on olemassa variantti Yli-Koski. Varianteissa on usein kyse saman nimen eri kirjoitusasusta, jotka ovat vakiintuneet eri sukujen tai sukuhaarojen käyttöön.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Ylikoski on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Ylikoski on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Listalla ei ole kaikkia tällaisia kuntia, mutta oheiseen karttaan ne on kaikki merkitty (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Ylikoski ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 226 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Ylikoskia on 955.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1925

Ylikoskia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 57 Ylikosken asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Ylikoskien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Karvia (9 henkeä), Kortesjärvi (9), Ikaalisten maalaiskunta (4) sekä Kankaanpää (4). Lähes kaikki asuivat Pohjois- ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Ylikoski, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 35.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1897–1940
Yritykset
perust. 1947–2014

Sana Ylikoski tai Ylikosken esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Ylikoski

Ylikoski (paikannimi)Katuosoitteissa

Ylikoski on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 52 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on koski; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; metsäalue; talo sekä virtaveden osa.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Ylikoski jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Ylikoski esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Ylikoskenkatu, Ylikoskenkuja, Ylikoskentie, Ylikoski. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Ylikosket ulkomailla

Ruotsissa Ylikoski oli 39 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Norjassa Ylikoski oli 7 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

955397
Ylikosket Pohjolassa

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Юликоски ("Julikoski") tarkoittaa nimeä Ylikoski. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Ylicoskj on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Ylikoski olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Ylikoski

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Sukunimi-infossa on tietoja 23 315 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Ylikoski, Finland.

©Tuomas Salste