Sukunimi-info: Kysymyksiä ja vastauksia

Sukunimi-info sisältää tietoja Suomessa käytetyistä sukunimistä. Sivut on luotu tietokoneohjelmalla. Tiedot on suodatettu tietokannoista, jotka käsittävät satoja tai satojatuhansiakin sukunimiä. Sukunimi-infoa varten ei ole tutkittu yksittäisiä sukuja tai nimiä eikä kerätty henkilötietoja.

Tiedot ovat lähteiden mukaiset. Tietojen tulkintavastuu on lukijalla. Koska sivut on luotu ohjelmalla, tekijä ei ole käyttänyt harkintaa, onko jokin yksittäinen tieto jonkin yksittäisen nimen kohdalla relevantti, olisiko jostain saatavilla lisätietoa tai miten suvun asioita tulisi tulkita. Sukunimi-info ei pyri esittämään koko totuutta jonkin yksittäisen suvun alkuperästä, nimen merkityksestä tai suvun tekemisistä. Tällaisen tiedon julkaisu jää kunkin suvun sukututkijoiden harteille.

Vaikka sivut itsessään eivät olekaan valmis tutkimus, tiedot ovat todellisia ja soveltuvat mm. sukututkimuksen lähdeaineistoksi.

Miksi nimeni on Sukunimi-infossa?
Sukunimi-infoon on koottu tietoa lukuisista Suomessa käytetyistä sukunimistä.
Miksi nimeni puuttuu Sukunimi-infosta?
Jos nimesi puuttuu, se ei ole Suomessa yleinen. Harvinaisemmista nimistä on tavallisesti saatavana vähemmän tietoja.
Voiko nimeni lisätä Sukunimi-infoon?
Yksittäisiä nimiä ei valitettavasti voi lisätä. Nimet valikoituvat Sukunimi-infoon yleisyyden perusteella.
Miksi suvustani väitetään, että…
Lähteiden perusteella. Sukunimi-infon tiedot on kerätty luotettavista, jo aiemmin julkaistuista lähteistä kuten esimerkiksi kirjoista, tieteellisistä julkaisuista ja viranomaisten julkistamista tietokannoista. Lähteet on mainittu lähdeluettelossa. Sukunimi-info esittää tiedot lähteiden mukaisina eikä tee niistä omia tulkintojaan.
Voinko lähettää suvustani lisätietoja?
Ei kannata. Yksittäisiä lisätietoja ei Sukunimi-infoon valitettavasti voida ottaa. Sukunimi-infon tiedot suodatetaan isoista datamassoista tietokoneella. Sivuille ei lainkaan kerätä pelkkää yhtä sukua koskevia tietoja.
Voiko väärän tiedon korjata?
Toki, jos löytyy selkeä virhe kuten väärä numero. Yksittäisiä puuttuvia tietoja ei kuitenkaan lisätä. Otathan huomioon, että oudolta tuntuva tieto ei välttämättä ole väärää tietoa. Sukutiedoissa on usein tulkinnanvaraa; perimätieto voi olla puutteellista tai muuttunutta. Luethan sivun tarkasti ja otat yhteyttä, jos jokin tieto on selkeästi väärin.
Miksi sivulta puuttuu tieto siitä, että…?
Sukunimi-info on yleiskatsaus sukunimiin. Käytetyissä lähteissä on rajallinen määrä tietoja. Kaikkea mahdollista tietoa ei ole millään voitu selvittää tuhansista nimistä. Sukunimi-info ei siis ole täydellisen kattava esitys juuri sinun nimestäsi.
Miksi sivulta puuttuu suvun alkuperäinen kotipaikka tai sukunimen vanha muoto?
Sukunimi-infon käyttämissä lähteissä ei ole tietoja kotipaikoista, nimien entisistä muodoista tai nimenmuutoksista.
Miksi sivulta puuttuu, että sukua on asunut Äänekoskella / Konginkankaalla / Paltamossa? Voiko sen lisätä?
Asuinpaikkakartat eivät ole täydelliset, sillä täysin kattavaa luetteloa entisistä tai nykyisistä asuinpaikoista ei ole käytössä. Yksittäisten paikkojen lisääminen ei ole mahdollista.
Miksi sukuani sanotaan savolaiseksi (karjalaiseksi jne.), vaikka sitä on muuallakin?
Nimeä on ollut ainakin sivulla mainituissa paikoissa. Hyvin voi olla muuallakin. Sukunimi-infon käytössä ei ole täysin kattavia tietoja asuinseuduista.
Miksi sukunimeni oikeaa merkitystä ei ole kerrottu?
Sukunimelle saattaa olla montakin sananselitystä tai tulkintaa. Sukunimi-info ei ota kantaa, mikä on oikea selitys. Sukunimi-infoa varten ei etsitä kaikkia mahdollisia selityksiä tai arvioida niiden paremmuutta.
Miksi sivulta puuttuu suvun historia ja eri sukuhaarojen esittely?
Sukunimi-info ei ole sukututkimus. Se kertoo nimistä, ei suvuista. Samannimiset on esitelty yhdellä sivulla, vaikka he eivät olisi mitään sukua keskenään.
Miksi nimeni kohdalla on vieraan maan lippu? Onko sukuni sieltä?
Samannimisiä asuu muissakin maissa. Sukunimi-infossa ei ole tietoa, mistä maasta suku on lähtöisin tai kuka muutti mihinkin.
Miksi nimeni kohdalla on Venäjän lippu? Sukuni on suomalainen ja isoisä sotaveteraani!
Venäjän lippu ei merkitse venäläistä sukua. Monista nimistä on kerrottu, kuinka ne kirjoitetaan venäjäksi. Tieto on hyödyllinen, jos etsii sukunimeä venäjänkielisestä tekstistä esimerkiksi sukututkimusta tehdessä.
Miksi sivulla ei kerrota, että sukua on Argentiinassa / Aasiassa / Ambomaalla?
Täydellistä koko maailman kattavaa sukuluetteloa ei ole.
Miksi sukuni kooksi väitetään 123, vaikka väestörekisterin mukaan se on 125?
Sukunimi-infossa on Suomen kansalaisten lukumäärä väestörekisterissä jokin aika sitten. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelussa näkyy Suomen asukkaiden lukumäärä nyt. Luvuissa on usein pieni ero. Osa Suomen kansalaisista asuu ulkomailla ja vastaavasti osa Suomen asukkaista on ulkomaan kansalaisia.
Sukukirjassa lukee … mutta Sukunimi-infossa ei. Miksi?
Sukunimi-info ei perustu sukukirjoihin vaan lukuisia nimiä käsittäviin lähteisiin. Luota vain sukukirjaasi.
Kohdassa "Linkkejä muualle" on linkki sivulle, jolla on puutteelliset tiedot, voiko ne korjata?
Palautteet kannattaa ohjata suoraan asianomaisten sivujen ylläpitäjälle. Sukunimi-info ei vastaa linkkien takana olevista tiedoista.
Voinko jakaa Sukunimi-infon osoitetta sosiaalisessa mediassa, kotisivuilla ym.?
Totta kai.
Voiko tietoja käyttää sukukirjassa, sukulehdessä tai esityksessä?
Sukunimi-infon tietoja voi lainata normaalin lainauskäytännön puitteissa lähde mainiten. Muutaman kartan voi myös ottaa. Lähdeviitteeksi voit laittaa esimerkiksi:

Tuomas Salste: Sukunimi-info. Helsinki: 2023. Viimeksi päivitetty 23.11.2023. tuomas.salste.net/suku/nimi/

Tuomas Salste: Sukunimi-info. Päivitetty 23.11.2023.

Saako sivuja kopioida sukuseuran kotisivulle tai muuhun julkaisuun?
Kopiointi ei käy. Mieluummin linkitä Sukunimi-infoon nimen omalle sivulle. Niin lukijat löytävät aina uusimmat tiedot. Esimerkiksi näin: Korhonen Sukunimi-infossa
Kauanko olet tutkinut minun sukuani?
En hetkeäkään. Sukunimi-info ei perustu sukututkimukseen.
Miksi suvustani kirjoitellaan väärää ja huonoa tietoa?
Sukunimi-infoon otetaan mahdollisimman oikeaa, luotettavaa faktatietoa. Kaikista nimistä ei ole ollut käytettävissä kattavia tietoja. Puutteita voi siksi esiintyä yksittäisten nimien kohdalla. Sukunimi-infohan ei pyri olemaan täydellinen esitys juuri sinun sukunimestäsi vaan yleisesitys monista nimistä.

Saat minuun yhteyden alla olevan sähköpostiosoitteen kautta.

©Tuomas Salste