Ranskan lippuRanska – Matkaopas Alpeille

Ranskan lippu ja Välimeren rannikkoa

Alpit kohtaavat Välimeren

Alpit alkavat Ranskasta. Täällä sijaitsee myös Alppien korkein kohta. Ranskan Alpit on helppo yhdistää vierailuun Sveitsissä, Italiassa, Monacossa tai Rivieralla.

Tämä matkaopas käsittelee Ranskan Alppeja ja niiden lähialueita. Opas on kirjoitettu erityisesti autolomaa ajatellen. Ensin on Ranskasta yleistietoa, jonka jälkeen esitellään matkakohteiksi sopivia alppiseutuja ja nähtävyyksiä. Tiedot perustuvat matkoihin vuosina 2001–2007.

Pääsivu:Matkaopas Alpeille
Ranska:

Yleistietoa Ranskan Alpeilta

Nizza
Sveitsi
Ranska
Italia
Ranskan Alpit ja matkakohteita

Ranskan Alpit sijaitsevat maan kaakkoisosassa Sveitsin ja Välimeren välissä. Pohjois-eteläsuunnassa on Ranskan Alpeilla on pituutta viitisensataa kilometriä, leveyttä puolestaan vajaat 100 km. Vaikka kyseessä on vain pieni nurkka Ranskaa, ei alppialue ole mitenkään pieni tai vaatimaton.

Alppien korkein vuori Mont Blanc sijaitsee alueen pohjoisosassa Italian vastaisella rajalla. Ranskassa on muitakin yli 4 kilometrin korkuisia huippuja. Korkeimmat vuoret sijaitsevat Mont Blancin läheisyydessä ja alppialueen keskellä. Vuoristo mataloituu lähestyttäessä Välimerta etelässä ja toisaalta Genevejärveä pohjoisessa.

Maahan saapuminen

Jos omalla autolla aikoo Etelä-Ranskaan asti päästä, tulee väkisin nähneeksi muitakin maita. Saksasta Travemünden satamasta automatkaa Ranskan Alpeille on noin 1100 km. Etelään Välimeren rannalle asti matkaa kertyy noin 1500 km. Luonteva matkareitti kulkee Saksan ja Sveitsin kautta. Pienellä poikkeamalla on mahdollisuus käydä Ranskan Elsassissa (Alsace) tai Jura-vuoristossa. Eteläisille Alpeille on mahdollista saapua myös Sveitsin ja Italian halki.

Ettei matkasta tulisi pelkkää autossa istumista ja moottoritien tarkkailua, lienee aikaa syytä varata kolmisen viikkoa. Lentäminen ja autonvuokraus saattaa osoittautua ajallisesti järkeväksi.

Tiet ja liikenne

Liikenne Ranskassa on kaoottisempaa kuin meillä. Väliin tuntuu, että autoilijat ovat keksineet aivan omia sääntöjään, kuten että isompi ajakoon pienemmän päälle. Kaupungit ovat varsin ahtaita. Ranskassa kannattaa suosia mieluummin pientä kuin suurta autoa. Etelässä vaikkapa Rivieralla on hurjasti liikennettä ja ahdasta. Siellä näyttääkin siltä kuin joka toinen auto olisi lommoilla.

Ranskassa osa moottoriteistä on maksullisia. Tietulli peritään paikan päällä. Hinta ei välttämättä ole kohtuuton ajansäästöön nähden.

Raskaalla liikenteellä on Ranskassa ajokielto lauantai-illasta sunnuntai-iltaan. Kielto on voimassa myös aattoillasta pyhäpäivän iltaan. Tie on silloin vapaa henkilöautoille.

Raha ja ostokset

Ranskassa käytetään euroja. Yleinen hintataso ei turistin onneksi ole hurjan korkea. Rivieralla kannattaa tosin paikoin varautua siihen, että kaikkia kohteita ei ole tarkoitettu keskivarakkaille mattimeikäläisille.

Ubaye: vuorten välissä kiemurteleva joki

Ubaye

Syöminen

Mikä voisi olla Ranskassa tärkeämpää kuin ruoka? Kolmen ruokalajin lounas ei välttämättä tule kovin kalliiksi, joten ainakin sitä uskaltaa kokeilla ilman pelkoa konkurssista. Lounasta syödään tietenkin lounas-aikaan. Kannattaa olla kellonaikojen kanssa tarkkana, ettei jää nälkäiseksi.

Ranskalaiset syövät eläimiä, joista ei Suomessa tulisi mieleenkään maistaa: sammakoita, etanoita, pikkulintuja... Onneksi McDonald's, KFC ynnä kumppanit ulottavat lonkeronsa Ranskaankin, ettei ennakkoluuloisinkaan suomalainen jää aivan ilman syötävää. Vuoristoalueella ei pikaroskaruokaa valitettavasti ole saatavissa joka mutkassa, joten matkalaisen kannattaa varautua siihen, että joutuu syömään maassa maan tavalla.

Yöpyminen

Ranskassa – kuten muuallakin – kannattaa yöpymistä varten etsiä standardihotellien sijasta pienempiä yksityisten pitämiä majapaikkoja. Nettihakuja varten sopiva hakusana on gite (ransk. gîte), joka tarkoittaa loma-asuntoa. Sellainen voi tulla hotellia halvemmaksi ja hauskemmaksi. Hyvän löytämiseen kannattaa varata aikaa etukäteen.

Kieli

Ranskassa puhutaan ranskaa. Eikä sitten muuta. Jos et osaa ranskaa, opettele.

Asia ei onneksi ole aivan näinkään. Osa ranskalaisista ymmärtää englantia. Osa sitten ei. Tämä valitettavasti koskee myös matkailualaa. Palvelu on pahimmassa tapauksessa hyvin tympeää, jos et osaa ranskaa. Esimerkiksi hotellin vastaanotossa saatetaan kielitaidoton turisti yrittää käännyttää pois, vaikka huonevaraus olisi vahvistettu etukäteen luottokortilla. Ummikkosuomalaisen taas on aivan turha yrittääkään solkata ranskaa, jollei sitä oikeasti osaa: Sanat menevät miten sattuu eivätkä ranskalaiset saa virheellisestä ääntämyksestä tolkkua, vaan katselevat vääräkielistä asiakasta nenän vartta pitkin.

Haasteita siis riittää. Paras ratkaisu on, jos matkaseurueeseen kuuluu joku kielitaitoinen.

Nyt on pelottelut peloteltu. Siirrymme tutkimaan Ranskan Alppeja.

Ranskan alppialueita

Seuraamme Ranskan Alppien potentiaalisia matkakohteita ja nähtävyyksiä pohjoisesta etelään päin. Esiteltyjen alueiden ulkopuolelle jää varmasti vielä paljon käymisen arvoista.

Genevejärven eteläranta

Genevejärvi sijaitsee Ranskan ja Sveitsin rajalla. Järven rannalla on useita kuuluisia kaupunkeja kuten Geneve, Lausanne ja Montreux. Täällä Sveitsin Alpit sukeltavat järveen jatkuakseen toisella rannalla Ranskan Alppeina.

Genevejärven eteläranta kuuluu – itse Geneveä lukuun ottamatta – Ranskalle. Alpit kyllä päättyvät tänne, mutta ne eivät ole syy, miksi alppituristin kannattaisi rannalle tulla. Alueen pinnanmuodostus ei ole kovin dramaattista. Sen sijaan järven rannalla on vanhoja ranskalaisia pikkukaupunkeja, joissa pistäytyminen saattaa olla vaivan arvoinen.

Vuorenhuippuja Chamonix'n lähellä

Vuorenhuippuja Chamonix'n lähellä

Chamonix

Chamonix on turistikaupunki Mont Blancin, Alppien korkeimman vuoren, juurella. Itse Mt. Blanc sijaitsee Italian ja Ranskan rajalla. Korkeutta vuorella on 4807 metriä.

Chamonix’sta on kätevä reitti Sveitsin puolelle, joten suomalainen alppimatkailija saattaa hyvinkin löytää tiensä tälle seudulle. Äkkiseltään luulisi, että korkeimman vuoren luona olisi myös parhaat maisemat. Näin ei kuitenkaan ole. Chamonix’hin ei kannata ajaa vain ihaillakseen auton ikkunasta maisemia. Tällaista suunnittelevan kannattaa suunnata muualle Alpeille.

Mitä muuta Chamonix’ssa kannattaa tehdä on kokonaan toinen juttu. Täällä voi mm. tuhlata rahojaan ja ajaa köysiradalla huimiin korkeuksiin. Valitettavasti tässä oppaassa ei ole mahdollisuus keskittyä Chamonix’n mahdollisuuksiin enempää. Kyseessä on kuitenkin merkittävä turistikohde, joten siellä vierailua voi harkita.

Seuraavaksi teemme pitkän loikan etelään. Jätämme keskiset Alpit väliin ja tutustumme Alppien eteläosaan.

Col de Larche: vuorimaisema

Eteläisiltä Alpeilta (Col de Larche)

Eteläiset Alpit ja Ubayen laakso

Alpit jatkuvat Välimereen asti. Välimeren rannikko on kuitenkin jo selvästi matalampaa seutua. Korkeammille vuorille päästäkseen on pysyteltävä sisämaassa.

Eteläisimmät "oikeat" isot Alpit sijaitsevat Nizzan ja Barcelonnetten välissä. Isojen vuorten pohjoispuolella kulkee Ubayen laakso, joka sopii turistille. Ubayen laaksossa sijaitsee mm. Barcelonnette-niminen pikkukaupunki. Itse kaupunki ei ole matkakohteeksi kummoinen, mutta se sijaitsee hyvässä paikassa. Sinne päästäkseen joutuu kiemuraisille serpentiiniteille ja vuorten korkeuksiin. Mikäpäs sen parempaa alppimatkaajalle. Täällä käynnin voikin hyvin yhdistää vierailuun Nizzassa tai Monacossa.

Lac de Serre-Ponçon on suurehko tekojärvi Ubayen laakson alaosassa. Tekojärveä pitää pystyssä suunnaton kivilohkareista koottu pato. Järven itäpuolen niemessä sijaitsee erikoinen kivi- ja kalliomuodostelma nimeltään Demoiselles coiffées (★). Siellä kivenjärkäleet roikkuvat kalliopylväiden päällä varsin epätodennäköisessä asetelmassa. Nähtävyys valitettavasti puuttuu joiltain kartoilta. Se sijaitsee tien D954 varrella Le Sauze-du-Lacin kylästä pohjoiseen. Nähtävyys on paikan päällä hyvin viitoitettu ja sinne pääsy on tervejalkaisille helppoa.

Bunkkeriretkelle

Jottei matka menisi pelkäksi autossa istumiseksi ja nähtävyyksien metsästämiseksi, tekee Alpeilla oletettavasti mieli retkeillä. Mitäpä olisi reipas alppiretki ilman jämerää bunkkeria. Bunkkeriretki on sopivaa ajanvietettä rauhanajan turistille. Suomessa on Salpalinja, Ranskassa puolestaan Maginot-linja. Linjan bunkkereita on nähtävillä mm. Ubayen laakson yläosissa.

Omatoimisen alppi- ja bunkkeriretken (★) voi tehdä vaikka Fouillousen kylästä lähellä Italian rajaa. Fouillouse on hyvin pieni kylä, joka sijaitsee korkealla Ubayen laakson ylärinteellä. Kylään tullaan varsin kuvauksellista kapeaa kivisiltaa pitkin. Sillalta voi tiirailla alas rotkoon, jos uskaltaa. Itse Fouillousen kylä on läpikävelyn arvoinen, joskaan se ei ole mikään varsinainen nähtävyys.

Fouillouse: vanha pikkukylä vuorimaisemassa

Fouillouse

Bunkkeriretkeilijän kannattaa suunnistaa kylän läpi vievää tietä suoraan eteenpäin. Polku GR5 alkaa pian nousta korkeammalle. Polku bunkkereille ei ole kovin vaativa, joskin mäkeä riittää. Jonkin matkan päästä, ei suinkaan kohtuuttoman kaukana, sijaitsee puolustusasema. Itse bunkkereihin ei pääse sisälle, mutta ne ovat aika karun näköiset karun näköisessä ympäristössä.

Voi käydä joskus niinkin, että mukaan on sattunut joku, jota vanhat bunkkerit eivät voisi vähempää kiinnostaa! Heille on tarjolla lohdutuksen sananen: Tämä paikka soveltuu mainiosti myös aivan tavalliseen alppipatikointiin, jossa kerätään kukkasia, otetaan valokuvia ja syödään eväitä. Polkua pitkin voi tarvittaessa jatkaa vaativampaakin alppivaellusta korkeassa ja kylmässä ilmanalassa. Mutta me päätämme bunkkeriretken bunkkerien luo ja palaamme takaisin Fouillousen kylään.

Maginot-linjan bunkkeri vuorimaisemassa

Maginot-linjan bunkkeri lähellä Fouilllousea

Verdon, Ranskan Grand Canyon

Sentier Martel -retkipolkua pystysuoran kallion reunalla

Sentier Martel on paikoin kapea ja jyrkkä.

Verdonin kanjoni Provencessa on Grand Canyonin eurooppalainen vastine. Kanjoni ei varsinaisesti sijaitse Alpeilla, mutta on helposti yhdistettävissä alppimatkan varrelle tai toisaalta Nizzassa käyntiin.

Kanjoniin on paras tutustua patikoiden. Kanjonin pohjalla ja rinteillä kiemurtee retkeilypolku Sentier Martel (★★). Polku on tunnettu eikä syyttä: se on varsin hieno.

Polku on kohtalaisen vaativa. Sen kulkee jyrkästi ylös alas rotkon rinteitä. Matka kyllä taittuu lähinnä kävelyasennossa. Erityiskokemusta vuoristosta ei tarvita. Sen sijaan vakaa askel ja riittävät voimavarat ovat välttämättömät. Kaatumis- tai putoamisvaara on väliin todellinen. Kännykkä ei kuulu rotkon pohjalla (2007), joten hätäavun saamisessa voi olla hankaluuksia. Taskulamppu kannattaa ottaa mukaan, sillä polku kulkee pimeiden kalliotunneleiden lävitse.

Kanjonilla kävijöille miellyttävä majoitus löytyy lähistöltä Trigancen linnahotellista (Château de Trigance). Varsin linnamaiseen linnaan on taiottu hyvätasoinen hotelli. Paikka ei kuitenkaan ole niin viimeisen päälle elegantti, etteikö siellä kehtaisi esiintyä rähjäisissä retkeilyvarusteissa. Tässä linnassa voi tuntea olevansa keskiaikainen ritari, joka puolustautuu ilkeitä vihollisia vastaan, tinkimättä kuitenkaan runsaasta illallisesta tai muista nykyajan mukavuuksista.

Riviera

Alpeista pääsee eroon suuntaamalla Välimeren rantaan. Siellä vuoristo viimein loppuu. Suomesta katsottuna olemme Alppien kauimmaisessa perähörkkölässä. Tämä paikka on Ranskan Riviera, ransk. Côte d'Azur.

Jos alppituristi on vaivautunut saapumaan tänne Välimeren lähettyville, ei hän varmastikaan jätä Rivieraan tutustumatta. Rivieralla sijaitsevat mm. Nizza ja Monaco. Seutu ei ole aivan kaheli valinta, vaikka alppimatkasta olisikin kyse. Nizza on suurkaupunki. Sinne pääsee Suomesta ainakin toisinaan suorallakin lennolla. Monaco, josta kerrotaan enemmän omassa oppaassaan, puolestaan on eksoottinen pikkukaupunki ja -valtio. Italiakin on täällä lähellä.

Eze (★) on kiintoisa vanhanajan kylä Rivieralla. Se sijaitsee kätevästi Monacon ja Nizzan välissä. Eze soveltuu vaikkapa tukikohdaksi Rivieran alueeseen tutustumista varten. Eze on jokseenkin kuvauksellinen autoton kivikylä mäennyppylän päällä. Se on myös turistirysä, joten kannattaa suhtautua kylään sillä tavoin. Ezen huipulla sijaitsee eksoottinen puutarha. Puutarhassa on kaktuksia, mehikasveja yms. ja erinomainen näköala Välimerelle.

Merkillinen Saorge (★) on toinen tutkimisen arvoinen vanhanajan kylä. Se sijaitsee sisämaassa Ranskan Alppien itäisimmässä kolkassa lähellä Italian rajaa. Kylä on rakennettu vuorenrinteeseen. Turistin näkökulmasta tämäkin kylä on autoton. Kaikenlaisiin paikkoihin ihminen on kylänsä joutunutkin rakentamaan. Käypä katsomassa, niin näet.

Lisätietoa

Pääsivu: Matkaopas Alpeille

©Tuomas Salste