Aakkosellinen luettelo koko maan kuolleista on Tilastollisen päätoimiston (nyk. Tilastokeskus) laatima kuolleiden suomalaisten listaus. Vuosien 1955–1965 luettelot ovat verkossa. Niitä voi hyödyntää mm. sukututkimukseen.
Kuolleiden luetteloista voi tarkistaa esimerkiksi sukulaisen kuolinvuoden tai paikkakunnan ja mihin hän on kuollut. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten se tapahtuu.
Kuolleiden luetteloita on laadittu Tilastollisessa päätoimistossa vuodesta 1936 alkaen. Koko maan kattava koneellinen listaus on saatavissa verkossa vuosilta 1955–1965. Tämä artikkeli keskittyy tähän koneelliseen osaan. Digitoidut luettelot ovat saatavissa seuraavasti:
Luetteloissa on yhteensä noin puoli miljoonaa suomalaista vainajaa. Jokaisesta on mainittu nimi, syntymä- ja kuolinaika, kunta, uskontokunta ja kuolinsyy. Useimmista on myös siviilisääty ja oma tai puolison ammatti. Tietojen tarkkuus vaihtelee vuosittain. Muut kuin nimitiedot on koodattu numeromuotoisiksi. Numeroiden merkitys on kuitenkin hiukan hankala selvittää.
Tässä artikkelissa pureudutaan näihin numeroihin. Tiedot perustuvat luetteloiden alussa oleviin selityksiin sekä luetteloiden tutkimiseen manuaalisesti ja koneellisen tekstintunnistuksen avulla. Osa numeroista on huonosti dokumentoitu ja erehdyksen mahdollisuus on olemassa. Artikkelin tiedot voivat siksi olla epätarkkoja tai virheellisiäkin.
Kuolleiden luettelot liittyvät Tilastokeskuksen kuolintodistusarkistoon. Tarkemmat tiedot kuolemasta saa kuolintodistuksesta, joita säilytetään Kansallisarkistossa.
Sarakkeiden järjestys ja merkitys
Luetteloiden sarakejärjestys ja eri numerokoodien merkitys vaihtelee vuodesta toiseen. Tarkista järjestys ja merkitykset kunkin vuoden kohdalta.
1 numero (oletettavasti kuolintodistuksen antoperuste, numerointi tuntematon)
Kenttien sisältö ja numerokoodit
Sukunimi ja etunimet
Nimet on luetteloihin kirjoitettu suomen kirjaimilla A–Ö. Kolme kirjainta on kuitenkin ajan tekniikan mukaisesti esitetty numeroilla: O=0, I=1 ja Z=2. Erikoismerkit puuttuvat eikä yhdysviivaa ole käytetty, joten Ylä-Pöntinen on YLÄ PÖNTINEN ja Lindén on LINDEN.
Nimet ovat yleensä aakkosjärjestyksessä. Vuosien 1956 ja 1959 luetteloiden lopussa on tavallisesta poikkeava aakkosjärjestys.
Sukupuoli
Sukupuoli muulloin kuin 1956, 1959
Mies
Nainen
Sukupuoli 1956
Mies (tyhjä kenttä)
Mies
Nainen
Sukupuoli 1959
Mies (tyhjä kenttä)
Nainen
Syntymävuosi
Syntymävuosi on ilmoitettu kahdella numerolla. Luetteloissa on joitain 1850-luvulla syntyneitä, mutta pääosa vainajista on syntynyt vuosina 1860–1965. Vaikka valtaosa kuolleista onkin aikuisia, luetteloissa esiintyy myös lapsikuolleisuutta.
Koska syntymävuosisataa ei ole merkitty, on 100 vuotta täyttäneitä vaikea erottaa kuolleista pikkulapsista. Eron voi toisinaan nähdä siviilisäädystä, kuolinsyystä tai ammattiaseman viimeisestä numerosta (oma, miehen vai vanhemman ammatti). Satavuotiaaksi eläminen on ollut luettelon kattamana aikana harvinaista, mutta sitä on kuitenkin tapahtunut.
Vuosien 1956 ja 1959 luetteloissa syntymävuoden etunolla voi puuttua. Vuoden 1959 luettelossa syntymävuosi voi olla kokonaan tyhjä, jolloin se saattaa tarkoittaa vuotta 1900, mutta tätä ei ole varmistettu.